Prezračevanje z rekuperacijo energije

Na splošno velja, da prezračevanje vključuje spremembo zraka v zaprtem prostoru, pri tem pa vam je lahko v pomoč tudi lokalni rekuperator zraka. Pomen čistega zraka za normalno delovanje življenjskih funkcij je neizmerljiv, zlasti glede na to, da je količina zaužitega kisika povezana z dihanjem, izvajanjem različnih dejavnosti in procesov. Zmanjšanje količine kisika, ki v zraku znaša 20,95%, je povezano z dihanjem, segrevanjem zraka, pripravo hrane itd., kar posledično lahko pripelje do rahlih motenj ali celo ogrožanja vitalnih življenjskih funkcij.To je še posebej izrazito v zaprtih prostorih, kjer je poleg pomanjkanja kisika prisotna tudi onesnaženost z škodljivimi snovmi: prah, hlapi, mikroorganizmi itd. V večini primerov je kakovost zraka v zaprtih prostorih slabša od kakovosti zunanjega zraka. Zaradi tega je sprememba zraka v zaprtih prostorih glavni pogoj za kakovost življenja.

Načelo je preprosto: iz prostora iztisnite zrak, ki ne vsebujeje kisika, in dovedite čisti zrak. Tehnološki razvoj je omogočil kakovost zraka v zaprtih prostorih z doseganjem optimalnih parametrov glede čistosti, temperature in vlažnosti. Globalno onesnaževanje in zmanjšanje energetskih virov omejujeta pogoje. To ima za posledico stalno povečanje porabe energije in cen, zato je zelo pomembno varčevanje z energijo, tj. energetska učinkovitostj sistema, filtracija, prezračevanje, ogrevanje in hlajenje stanovanjskih, proizvodnih in poslovnih zgradb. Vloženi so bili veliki napori in doseženi dobri rezultati pri iskanju alternativnih virov energije, kot so energija vetra, geotermalni viri in sončna energija. Prav tako pomembne so izboljšave običajnih sistemov, kot so termoelektrarne in hidroelektrarne, uporaba zemeljskega plina in izboljšanje sistemov daljinskega prenosa energije. Pojav novih materialov, konstruktivnih in oblikovnih rešitev, doseganje standardov in izvajanje novih predpisov je doseglo zelo dobre rezultate.

Naš prispevek k energetski učinkovitosti stanovanjskih, poslovnih in proizvodnih objektov je vsebovan v proizvodnji prezračevalnih sistemov z rekuperacijo energije.

Proizvodnja rekuperatorja temelji na lastni tehnologiji, s katero smo si prizadevali zajeti območja od 200m³ / h do 10.000m³ / h. Prav tako smo na podlagi dolgoletnega dela na razvoju in gradnji ter načrtovanju in izvedbi del na termotehničnih napravah razvili dva sistema: kompakten in izpopolnjen prezračevalni sistem z rekuperacijo energije. Oba sistema sta združljiva in prilagodljiva v smislu razširitve in prilagajanja različnim pogojem in zahtevam, ki so prisotni na objektih. Naši sistemi se poleg zmogljivosti, moči ventilatorja, razreda filtrov zlahka prilegajo tudi dodatnim zahtevam, kot so ogrevanje, hlajenje in organizacija prostora. Načelo delovanja REKUPERATORJA je prikazano na sliki 1.

Zrak iz prostora, ki vsebuje različne nečistoče, vonjave, vlago in trpi pomanjkanje kisika (rdeča smer), vsebuje tudi določeno količino energije (pozimi se segreva, poleti hladi), ki se prisilno premika med tankimi aluminijastimi ploščami. Čist zrak vstopa v nasprotni smeri (modra smer). Rezultat je prenos energije: v primeru ogrevanja zunanji čisti zrak absorbira energijo in se segreje ter vstopi v prostor, zrak iz prostora pa gre ven. Pri hlajenju je postopek enak, vendar v nasprotni smeri: zunanji zrak se ohladi tako, da absorbira energijo ohlajenega zraka iz prostora. Na ta način se poleg obstoječega prezračevanja v prostor vrača tudi energija, ki se uporablja za ogrevanje ali hlajenje. Slika 2 prikazuje rezultat delovanja REKUPERATORJA, izraženega nad temperaturami.

Posebna pozornost je bila namenjena stanovanjskim in majhnim poslovnim zgradbam, kot so trgovine, kavarne, slaščičarne itd. Velikosti od 300 do 1000m³ / h (RFI serija 20.30,50). Za večje prostore izdelujemo rekuperatorje serije 62, 75 in 100.

Izmenjevalnik – jedro

Izdelan je iz aluminijaste pločevine debeline od 0,09 mm do 0,22 mm, ki je posebej pripravljena za plastično deformacijo. Obdelava plošč poveča učinkovito površino za 12,4% in spodbudi distančnike, ki pospešijo močan pretok zraka med ploščami in s tem intenzivirajo prenos energije. Okvir izmenjevalnika je izdelan iz aluminijastih profilov, zaščitenih s poliestrom. Osnovna plošča je izdelana iz ABS plošče 2 × 1,2 mm s polistirensko izolacijo. Smeri med ploščami tesnijo s ploščicami in navpično s poliuretanom. Standardni korak med ploščami je 2, 2,5, 3, 3,5 in 5 mm.

V osnovni različici imajo vsi ventilatorji tri hitrosti. Po posebnih zahtevah so nameščeni ventilatorji s frekvenčno ali napetostno regulacijo.

Spadajo v skupino nizkega hrupa in energijskega razreda A. Ventilatorji ustrezajo evropskim standardom. Celotni tehnični podatki so sestavni del dokumentacije, ki je priložena napravi.

Ohišje

Izdelana je iz PVC plošč s polistirenskim polnilom d = 24 mm kot kompaktna konstrukcija, povezana z aluminijastimi profili. Tesnilo je iz silikonskih sredstev. Dostop do območij motorja, filtrov in menjalnikov je zelo enostaven in brez orodja. Vgrajeni materiali imajo odlične mehanske in toplotne lastnosti po EN ISO8990 I 1309. Nizke tolerance hrupa in dobro tesnenje dodatno zmanjšujejo hrup.

Poleg klasičnega ohišja z 2 × 2 priključki na nasprotnih straneh izdelujemo rekuperatorje s priključki v enem stanovanju.

Odtočni odtoki so na vseh štirih poljih, odvisno od konfiguracije se aktivira le eno, druga pa so zaprta.

Na samem ohišju je energetsko učinkovita plošča, na katero so priključeni ventilatorji, temperaturne sonde, tlačna stikala (neobvezno) in termostat za zaščito pred zmrzaljo z odprtinami za odklop. V osnovni različici ta termostat izklopi ventilator za dovod zraka, na isti plošči pa je priključek za dodatni krmilnik za čiščenje prostora (neobvezno).

Filtri

Rekuperator je v osnovni različici na voljo s pralnimi ali zamenljivimi filtrskimi vložki razreda EU2 / G2. Po želji vam lahko namestimo filtre visokega razreda in razreda ali posebne filtrirne enote.

Dodatki

Na zahtevo so lahko izdelani in dobavljeni tudi dodatni deli zapornih ventilov, kot so dodatni ventilatorji za dovod, grelniki cevi, srednji grelci, nepovratni ventili, regulatorji pretoka, zvočni dušilniki, zračne instalacije, razdelilni elementi itd.

Pogoji uporabe

Rekuperator je zasnovan za delovanje pri temperaturah od -15 do +50 C. Ni namenjen vgradnji tam, kjer obstajajo eksplozivno korozivni plini.