Kako se lahko uporabljajo Curetape kineziološki trakovi?

Kinesiology or Kinesio Tape Application.

Curetape kineziološki trakovi se uporabljajo za rehabilitacijo v športni medicini oziroma fizioterapiji. Z njimi lahko poskrbimo za večjo stabilnost mišice oziroma za njeno oporo ter izboljšamo cirkulacijo in limfno drenažo, s čimer pospešimo tudi postopek okrevanja pri različnih vrstah poškodb oziroma poskrbimo za zmanjšanje bolečine, saj se pri pravilni namestitvi traku zmanjša tudi pritisk na živčne receptorje.

Kineziološki trakovi in njihova uporaba

Kineziološki trakovi se uporabljajo v različne namene, pri čemer je pred uporabo nujna čim bolj natančna ocena trenutnega stanja ali poškodbe. Na podlagi tega lahko predvidimo, kakšen trak bi lahko pri tem pomagal in kako ga namestiti oziroma to presodi za to usposobljen fizioterapevt ali kineziolog.

V osnovi pa se kineziološki trakovi uporabljajo:

  • kot pomoč pri naravnem procesu okrevanja telesa,
  • kot pomoč pri odpravi bolečin,
  • za zaščito mišičnega tkiva,
  • za povečanje stabilnosti mišice,
  • za korekcijo delovanja mišic,
  • kot pomoč pri določenih gibih,
  • kot pomoč pri izboljšanju gibljivosti,

Obstajajo različne vrste in barve trakov

Kineziološki trakovi se med seboj razlikujejo glede na vrsto oziroma za kakšen namen uporabe so zasnovani. Poleg tega pa je treba pri izbiri gledati tudi na samo učinkovitost, zato je zelo pomembno, kakšen trak izberemo in kaj ta omogoča. Pri tem bistveno vlogo igra tudi zaupanja vreden proizvajalec oziroma kakovost trakov, za katere se odločite.

Kineziološki trakovi, ki jih izberete, morajo imeti nujno tudi ustrezen certifikat in biti registrirani za medicinsko uporabo v terapevtske namene, kar se vam splača preveriti pred samo izbiro oziroma nakupom. Poleg tega pa morajo biti tudi ustrezno elastični ter narejeni iz materiala, ki je prijazen do kože in ne vsebuje lateksa.

Elastičnost trakov se sicer razlikuje glede na to, kakšno vrsto traku izberemo, prav tako pa se kineziološki trakovi razlikujejo glede na dimenzije. Hkrati pa so pomembne tudi njihove preostale lastnosti, recimo vodoodpornost materiala, iz katerega so narejeni, ki poskrbi za to, da se tudi takrat, ko imamo na koži nameščene trakove, lahko nemoteno umivamo, tuširamo ali kopamo.

Zelo pomembna je tudi pravilna namestitev

Namestitev mora opraviti ustrezno usposobljen terapevt, saj so kineziološki trakovi namenjeni za profesionalno terapevtsko rabo. Uporabljajo jih zdravniki in drugo medicinsko osebje, fizioterapevti in kineziologi.  Pred namestitvijo je treba poznati zdravstveno stanje pacienta ter nato trakove namestiti čim bolj natančno in ustrezno glede na to, kakšen učinek želimo z njimi doseči. Pravilna namestitev je zelo pomembna, saj le tako lahko res dosežemo želeno učinkovitost.