Masaža z medom

Že stari Grki, Rimljani, Egipčani in Arabci so poznali zdravilne učinke čebeljih pridelkov. Med ima močan razstrupljevalni učinek in globinsko odstrani toksine iz tkiv. Masaža z medom se je izkazala za učinkovito še zlasti pri civilizacijskih boleznih. Uporabljamo jo pri: alergijah, depresijah, kroničnih prehladih, revmatizmu, želodčnih težavah.

Tibetanska ali ukrajinska medena masaža je zelo prijetna, sproščujoča masaža, ki učinkovito očisti telo škodljivih snovi in strupov, zaradi higroskopičnih lastnosti medu in zaradi drugih blagodejnih učinkov, ki jih ima ekološko pridelan med na naše zdravje.

Po masaži z medom bo vaša koža mehka, hidrirana in bo prijetno dišala po medu. Masaža z medom vas bo globoko sprostila, kar je pri današnjem hitrem načinu življenja potreba in ne luksus.

Kranjska čebela je čebela presežnikov. Z njo se ne more kosati prav nobena druga rasa čebel. Kranjica je neagresivna, mirna na satju, redko pika, odlično prezimuje in porabi zmerne količine hrane, spomla­di se burno razvije in do poletja oblikuje veliko druži­no, nabira in leti pri nižjih temperaturah kot druge rase, zelo izražen ima čistilni nagon, manj je občut­ljiva na bolezni zalege in zajedavce, je dobra meda­rica z zelo dobro orientacijo, zato se ne zaletava v

tuje panje, zelo redko ropa, strnjeno oz. kompaktno zalega in še bi lahko naštevali.

M.Koštomaj, 2013 Doživljajska pot Šmartinsko jezero

RAZISKUJMO ŠMARTINSKO JEZERO po doživljajski poti, ki se nahaja ob obali jezera pri Celju in je zasnovana nekoliko drugače kot klasične gozdne poti. Njeno vsebinsko izhodišče namreč ni gozd, temveč kulturna krajina z raznolikostjo prirejenih in naravnih ekosistemov. Obiskovalci ekosistemske poti lahko primerjalno spoznavajo značilnosti ekosistemov kulturne krajine Šmartinskega jezera in vlogo kranjske čebele v le-teh. Na vodenem ogledu pokažemo virtualni panj s kranjsko sivko in podrobno predstavimo gozdno medenje. Ali ste vedeli, da gozdni med ni rastlinskega izvora?