Sveža, surova, ali suha hrana za pse: Kaj izbrati za svojega psa?

man feeding cute beagle with dog food

Z vse večjo priljubljenostjo sveže pripravljene hrane za pse se je izbira povečala, izbira najboljše pa je lahko izziv.

Tukaj je nekaj točk, ki jih morate upoštevati pri izbiri hrane za svojega psa:

Zdravje: Uravnotežena, hranljiva prehrana je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja.
Stopnja aktivnosti: Kakovost psa: V kolikšni meri je pes aktiven? Delovni in službeni psi imajo drugačne kalorične potrebe kot hišni ljubljenčki.
Starost in velikost: Potrebe po hranilih se razlikujejo med mladiči in odraslimi psi ter psi velikih in malih pasem.
Alergije na hrano: Nekateri psi so alergični na določene beljakovine ali sestavine, kot so jajca, koruza, pšenica, soja ali mleko.
Okus: Ne glede na to, kaj si mislite, pasja hrana mora imeti dober okus in vonj – za vašega psa.
Vaš življenjski slog: Koliko časa imate na voljo za kuhanje in nakupovanje za svojega psa?

Sveža hrana

Hranjenje psov s hrano iz naravnih, pravih sestavin, kot so govedina, piščanec, jagnjetina, grah, špinača, korenje in borovnice, lahko naredi čudeže za njihovo splošno dobro počutje – spodbuja zdravje srca, poveča raven energije, kožuh postane sijoč in vonj boljši, izboljša vid in celo vpliva na pasje blato.

Vendar pa je kuhanje za vašega hišnega ljubljenčka proces, ki je zahteven za vaš čas, prostor in finance. Večina doma pripravljenih diet ni podvržena natančnemu in strogemu testiranju, ki se uporablja pri komercialnih popolnih in uravnoteženih dietah. Če želijo lastniki hišnih ljubljenčkov hraniti svoje ljubljenčke z domačo prehrano, je treba prehrano pripravljati in kuhati po receptih, ki jih je oblikoval veterinarski dietetik.

Ponudniki sveže pasje hrane, sodelujejo s strokovnjaki za prehrano psov, da razvijejo metode kuhanja in prilagojene recepture, ki vključujejo vitamine in minerale, ki izpolnjujejo primerne standarde. Na podlagi teže, pasme, starosti, stopnje aktivnosti in telesne sestave izračunajo natančno število potrebnih kalorij ter upoštevajo morebitne alergije vašega kužka.

Sveža hrana je narejena iz sestavin človeške kakovosti, ki jih pridobivajo na uglednih kmetijah in so jih odobrili veterinarji. Nikoli niso uporabljena polnila, stranski proizvodi, umetne arome ali konzervansi. Vsak recept je pripravljen ročno pri nizkih temperaturah v majhnih serijah v kuhinji. Vsa pripravljalna dela so opravljena namesto vas, hrana pa je vnaprej razdeljena in shranjena v zamrzovalniku. Na voljo so celo povsem naravni priboljški, ki jih psi obožujejo.

Surova prehrana

Surova hrana za pse je lahko domača, kupljena v trgovini, liofilizirana ali dehidrirana. Surova prehrana običajno vključuje meso organov, mišičevje, cele ali mlete kosti, surova jajca, sveže sadje in zelenjavo, varno za pse, ter mlečne izdelke, kot je jogurt. Zagovorniki surove prehrane navajajo naslednje prednosti: bolj sijoča dlaka, bolj zdrava koža, boljše zdravje zob, več energije in manj pogosto blato.

Nekateri veterinarji opozarjajo, da surova prehrana ni primerna za pse, ki živijo skupaj z majhnimi otroki ali ljudmi z oslabljenim imunskim sistemom. Pri ravnanju s surovo hrano, njeni pripravi in higieni je potrebna natančna previdnost. Psi s pankreatitisom, rakom ali drugimi boleznimi morda potrebujejo kuhano hrano. Tudi za mladiče je bolje, da imajo kuhano hrano.

Nekateri veterinarji nasprotuje nereguliranemu hranjenju s surovo hrano in odsvetujejo hranjenje mačk in psov z vsemi beljakovinami živalskega izvora, ki niso bile predhodno obdelane s postopkom za odstranitev patogenov, zaradi nevarnosti bolezni za mačke in pse ter ljudi.

Suha hrana

Suha hrana ali drobovina ima sestavine, ki se razlikujejo glede na blagovno znamko, vendar morajo biti vse uravnotežene in izpolnjevati prehranske potrebe psa. V skladu s predpisi mora biti vsa hrana za živali varna za uživanje, proizvedena v sanitarnih pogojih, ne sme vsebovati škodljivih snovi in mora biti resnicoljubno označena.

Sestavine v granulah se predelajo skupaj in skuhajo. Zahtevane sestavine so: viri beljakovin, kot so govedina, perutnina, ribe in jajca, zrna, žita ter vitamini, minerali in antioksidanti. Vsa suha hrana za pse potrebuje konzervanse, ki preprečujejo žarkost maščob. Nekatere blagovne znamke vsebujejo veliko ogljikovih hidratov ali imajo nizkokakovostne sestavine in dodan sladkor.

Tisti, ki hranijo svoje pse z granulami, menijo, da so možne prednosti naslednje: manj zobnih oblog, bolj zdrave dlesni, manjše tveganje za bakterije, lažje shranjevanje, manjše tveganje za kvarjenje in manj stroškov. Po drugi strani pa se nekateri lastniki psov zaradi tveganj, ki jih prinaša suga hrana, odločijo za prehod na svežo hrano.