Vodnik po nosečnosti

3. – 10. teden

Začnimo s “TEDNOM TRI”, prvim tednom po ovulaciji, ob kateri je prišlo do oploditve jajčeca in do zanositve. Po tednih namreč nosečnost štejemo od prvega dneva zadnje menstruacije, ker je to bolj zanesljiv in predvsem bolj znan datum, kot pa datum zanositve.

Semenčice na površini jajca tik pred oploditvijo

V tem tednu nekje v jajcevodu oplojeno jajčece potuje v zanj pripravljeno maternično votlino, medtem pa se celice v njem delijo. V tem času je s prostim očesom še nevidno, sicer pa po izgledu spominja na plod murve (latinsko morula).

V tej zelo zgodnji dobi svoje nosečnosti še ne boste opazili nobenih sprememb in ne boste premišljevali o nosečnosti, razen če je s partnerjem ne načrtujeta (in včasih tudi že težko pričakujeta). V tem primeru je pametno opustiti škodljive razvade, kot so alkohol in nikotin predvsem pa vsa zdravila, ki jih včasih, kar priznajmo, prehitro vzamemo ob skoraj nepomembnih težavah.

Embrio pri 7-8 tednih nosečnosti

V ČETRTEM tednu nosečnosti bo oplojeno jajčece, sedaj že v obliki drobcenega mehurčka (latinsko blastocista), pripotovalo v maternično votlino in se tam vgnezdilo. Nastala bo nadvse pomembna povezava med plodom in materjo, ki bo morala delovati nadaljnih devet mesecev. Oplojeno jajčece v obliki mehurčka že ima določen del, iz katerega bo nastala posteljica (placenta) in tistega, iz katerega bo nastal zarodek. Veliko je okoli 2 mm.

Vaše počutje se ne razlikuje od možnih občutkov pred pričakovano menstruacijo: pritisk v spodnjem delu trebuha, napetost v dojkah. Redko, vendar se lahko pojavi rahla krvavitev ali samo rjav izcedek v času vgnezdenja jajčeca v maternično sluznico.

Velja nasvet omenjen ob prejšnjem tednu. Ob eventuelni resnejši bolezni, ko morate obiskati zdravnika, mu ne pozabite omeniti možnosti nosečnosti, ko vam bo predlagal potrebne preiskave (pozor rentgen!) ali zdravila.

V PETEM tednu nosečnosti bo iz dela oplojenega jajčeca, ki se je povezalo s sluznico maternice začela nastajati zasnova za posteljico, zarodkov del pa se bo spremenil v drobceni ščitek, sestavljen iz treh plasti. Iz vsake plasti se bo razvila določena skupina organov, iz ene živčevje, koža in čutila, iz druge večina notranjih organov in iz tretje kosti in mišice.

V tem tednu zarodek še nima tipične oblike značilne za človeški plod, v dolžino pa meri manj kot 5 mm. Povezava med začetno posteljico in žilami v sluznici maternice vzpostavi krvni obtok v zarodku, v začetnem obdobju, seveda, še na zelo primitivni ravni.

Če imate sicer zelo redno menstruacijo, boste v tem tednu že skoraj zagotovo vedeli, da nekoliko spremenjeno počutje ne pomeni bližajoče se menstruacije, ampak začetno nosečnost. Lahko se pojavi tudi že odpor proti določenim vonjem in hrani.

Moramo vedeti, da se v tem in naslednjih treh tednih razvijejo najpomembnejši organi ploda, dokončno pa je plod oblikovan do dvanajstega tedna nosečnosti. Vsi zunanji dejavniki, ki lahko povzročijo okvare na plodu, so v tem času še posebej nevarni. Zdrava prehrana, dovolj gibanja na svežem zraku in veliko počitka so do 12 tedna nosečnosti to, kar se pričakuje, da boste naredili za svojega otroka.

ŠESTI teden prinaša spremembo oblike zarodka, saj se z razvojem zgodnje oblike možganov in živčevja že nakazuje oblika glavice. Krvni obtok je razvit do te mere, da se ob ultrazvočnem pregledu lahko zazna utrip plodovega srca in s tem ugotovi, da je plod živ. V tem tednu nastanejo tudi zgodnje zasnove, brstiči za okončine ploda. V dolžino plod meri okoli 6 mm.

V tem času, ko perilo zamuja več kot 10 dni, boste verjetno že sami opravili nosečnostni test in nato poiskali potrditev, oz. se odločili za prvi obisk pri ginekologu. Počutili se boste slabo, če sodite med tiste mamice, ki jih bo mučila nosečnostna slabost ali celo bruhanje. Omenjene težave bodo spremljale le nekatere nosečnice, druge bodo samo bolj utrujene, pogosta spremljajoča pojava zgodnje nosečnosti pa sta tudi bolj pogosto odvajanje vode in zaspanost.

Ob dokončni potrditvi nosečnosti je pravi trenutek, da se s partnerjem pogovorita o tem, ali in kdaj boste o nosečnosti obvestili sorodnike in prijatelje. Pametno se je pogovoriti čimprej, saj ni nujno, da imata oba o tem enako mnenje.

V SEDMEM tednu je plodek dolg okoli 13 mm, glavica je že bolj izrazita, pojavijo se zasnove oči in bolj značilni so izrastki, iz katerih bodo nastale okončine.

Razen že omenjenih posebnosti v počutju bodoče mamice se lahko pojavijo tudi omotice, včasih zaradi nižjega krvnega tlaka lahko tudi omedlite. Če je le mogoče, se izognite daljšem stanju, še posebej v zaprtih in pretoplih prostorih, iz ležečega položaja pa vstajajte počasi in postopoma.

Z OSMIM tednom nosečnosti boste zaključili drugi lunarni mesec.

Vaš otročiček v dolžino meri že 2 cm in tehta okoli 4 g. Razloči se že oblika obraza z gubicami na mestu vek. Okončine so daljše in tako bolje razpoznavne. Prisotni so tudi že vsi notranji organi. Ob ultrazvočnem pregledu so jasno vidni plodovi gibi.

Še so možne slabosti ob določenih vonjih, ali želja po določeni hrani. Tudi, če ste prej kadili, vam lahko vonj po tobaku vzbuja odpor ali celo slabost.

Ugotovite, kaj vam zmanjšuje jutranjo slabost (če nimate hujše oblike, pri kateri vam je zdravnik moral predpisati zdravila). Nekaterim pomaga sok limone, drugim piškoti ali prepečenec na tešče.

Če doslej še niste obiskali ginekologa, je sedaj pravi čas, da začnete z rednimi mesečnimi kontrolami. Če ste zdravi in bo nosečnost potekala normalno, boste ob teh pregledih dobili zagotovilo, da je res tako. V primeru, da se bodo pojavile kakšne nepravilnosti ali celo bolezen, pa bodo ugotovljene pravočasno in medicina vam bo lahko pomagala.

V tem času nosečnosti, če je to prvi pregled, vas bo ginekolog pregledal, povprašal o možnih drugih boleznih in poslal v laboratorij, kjer vam bodo odvzeli vzorce krvi in urina za osnovne preiskave. Posebnost v nosečnosti je določitev vaše krvne skupine in Rh faktorja ter preiskave krvi glede na nekatere okužbe, pomembne v času nosečnosti (sifilis, toksoplazmoza, hepatitis B). Dogovorila se bosta tudi o prvem ultrazvočnem pregledu, če ga doslej še niste imeli.

V DEVETEM tednu plod zraste do dolžine okoli 3 cm, še bolj izrazite so roke in noge, začnejo se razvijati že prstki. Oči, ki so ob začetku razvoja bolj ob straneh, so sedaj že v sprednji ravnini obraza.

Verjetno boste sedaj že opazili spremembo postave, saj se vam je telesna teža nekoliko povečala, postali ste bolj zaobljeni okrog pasu, povečani in včasih občutljivi (zlasti okoli prsnih bradavic) sta tudi dojki.

Čimprej v nosečnosti začnite skrbeti, da se ne boste preveč zredili. Samo če imate slabosti ali bruhate, boste v tem času morda celo shujšali. Paziti pa morate že sedaj, če imate povečan tek ali posebno željo po sladki ali drugače zelo kalorični hrani.

DESETI teden prinaša plodku nadaljno rast in razvoj vseh organov, še posebej možganov in glavice ter okončin. Nakazuje se že vrat, ki od telesa loči bolj izravnano glavico. V dolžino meri plodek okoli 4 cm.

Na zunaj še nimate povečanega trebuha, vendar se že sedaj lahko počutite bolj okorno. Spremembe v krvnem obtoku, namreč povečanje količine krožeče krvi, bodo povzročile, da vam bo bolj toplo kot prej.

Začnite misliti na bolj udobna (in ne pretopla) oblačila. Posebno pomembni so nedrčki, ki morajo nuditi oporo in biti udobni, verjetno pa boste potrebovali večjo številko.